Gå direkt till innehåll
Vi kör mer bil än någonsin

Pressmeddelande -

Vi kör mer bil än någonsin

Under 2015 kördes svenskregistrerade personbilar drygt 6,5 miljarder mil, den högsta noteringen sedan körsträckorna började beräknas 1999. Den totala körsträckan för alla personbilar legat på en relativt stabil nivå sedan 2009 men de två senaste åren har den ökat på nytt. Den genomsnittliga körsträckan per bil ligger fortsatt på drygt 1 200 mil.

– De svenskregistrerade bilarna körs mer än någonsin. Visserligen körs varje bil kortare sträcka än tidigare, men antalet bilar fortsätter att öka. Det finns inget som tyder på att bilägandet eller bilkörandet kommer att minska i någon större utsträckning den närmsta framtiden säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Den genomsnittliga årliga körsträckan varierar för olika kategorier av personbilar. De bensindrivna bilarna hade år 2015 en genomsnittlig körsträcka på 966 mil jämfört med de dieseldrivna som kördes i genomsnitt 1 739 mil, alltså nästan dubbelt så långt. Effekten blev att bensinbilar stod för drygt hälften av det totala trafikarbetet för svenskregistrerade personbilar år 2015. Dieseldrivna bilar stod för 40 procent och de personbilar som kan drivas med ett alternativt drivmedel för 8 procent.

Uppgifterna är hämtade ur tabellverket Körsträckor 2015. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och SCB har producerat tabellverket på uppdrag av Trafikanalys.

Ladda ned statistiken här:

Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon

* Körsträckor: Baseras
på mätarställningsuppgifter från besiktningsorganen. Beräknas som antal fordon gånger körsträcka, mäts i fordonskilomete
r.

Ytterligare information:
Anette Myhr, statistiker Trafikanalys 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se


Var god ange källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras


 

Ämnen


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12