Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

6 procent av bilarna i Gävleborgs län är laddbara

I slutet av 2023 fanns det 9 307 laddbara personbilar i trafik i Gävleborgs län. Det är en ökning med 38 procent jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Trafikanalys.

I slutet av 2023 fanns 152 159 personbilar i trafik i Gävleborgs län, det motsvarar 532 bilar per 1 000 invånare. Majoriteten, 86 procent, av bilarna drivs med bensin eller diesel. För att nå nettonollutsläpp till 2045 är elektrifiering av fordonsflottan en viktig pusselbit.*

Antalet helelektriska bilar i länet var 4 822 och antalet laddhybrider 4 485 det är en ökning med 46 respektive 30 procent jämfört med 2022.

- Omställningen av personbilsflottan tar tid, dels på grund av det stora antalet fordon, dels för att en personbil i genomsnitt är 20 år när den skrotas. Det betyder att bilar som nyregistreras idag kan finnas kvar i trafik en bit in på 2040-talet, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

    Av kommunerna i Gävleborgs län har Gävle, Hudiksvall och Söderhamn högst andel laddbara bilar i trafik.


    Uppgifter om registrerade bilar i trafik efter drivmedel för samtliga kommuner i Gävleborgs län finns i Trafikanalys statistikportal.

    Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik Fordon i län och kommuner 2023.

    *Regeringens skrivelse 2023/24:59 Regeringens klimathandlingsplan - hela vägen till nettonoll

    Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.

    Ytterligare information

    Anette Myhr, statistiker Trafikanalys, 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se

    Var god ange Trafikanalys som källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

    Kontakter

    Johan Landin

    Johan Landin

    Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12