Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Ännu ingen uppgång för färjeresandet

SOS- logga

Under första kvartalet 2021 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 1,8 miljoner, vilket är mer en än en halvering, -58 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Den totala godshanteringen i svenska hamnar var 41,9 miljoner ton, vilket motsvarar en minskning med 3 procent jämfört med kvartal 1, 2020. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

-Vi ser att passagerartrafiken med fartyg är kvar på mycket låga nivåer sedan pandemin bröt ut. Även godshanteringen i svenska hamnar minskade något under det första kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal föregående år, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Ökningar och minskningar avser förändringar under kvartal 1 2021 jämfört med kvartal 1 2020.

Antal passagerare i utrikes trafik har minskat mest, med 61 procent, till 1,5 miljoner passagerare. Färre passagerare till/från finska hamnar bidrog mest till minskningen. Dessa minskade med 83 procent, till 218 000 passagerare. Totalt minskade passagerare till/från EU-länder till 1,5 miljoner (-59%).

Den totala godshanteringen minskade däremot bara i liten utsträckning. Total mängd lossade och lastade varor i svenska hamnar minskade med 3 procent till 41,9 miljoner ton.

Lossat (ankommande) gods från utrikes hamn minskade med 9 procent, till 18,5 miljoner ton. Lastat (avgående) gods till utrikes hamn ökade med 3 procent, till 17,5 miljoner ton. 

I statistiken ingår samtliga svenska hamnar med fartyg som har bruttodräktighet om minst 20, som anlöper i kommersiell trafik; för att lasta/lossa gods eller lämna/hämta passagerare. Inrikes gods och passagerare räknas två gånger i redovisad statistik, för att mäta den totala aktiviteten i hamnarna. Kryssningspassagerare ingår.

På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken, www.trafa.se/sjofart/sjotrafik.

Ytterligare information:

Henrik Petterson, telefon: 010-414 42 18, e-post: henrik.petterson@trafa.se

Var god ange källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.

Ämnen

Kategorier


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12