Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Antalet nyregistrerade fordon fortsätter att minska de kommande åren

Trafikanalys prognos för vägfordonsflottans utveckling visar på ett lågt antal nyregistrerade fordon de kommande åren. Under 2024 väntas nyregistreringarna nå sin lägsta nivå sedan 2009, för att 2025 och 2026 öka något till följd av ett förbättrat makroekonomiskt läge.

- Kombinationen av lågkonjunktur, minskad köpkraft hos hushållen och en avvecklad bonus för miljöbilar kommer med stor sannolikhet att påverka antalet nyregistrerade laddbara fordon de närmaste åren, säger projektledare Mikael Levin.

    Till följd av komponentsbrist och onormalt långa leveranstider inom fordonsindustrin finns en fördröjning i systemet som medför att vi ännu inte fullt ut ser effekterna av den avskaffade bonusen för laddbara lätta fordon, eller det försämrade makroekonomiska läget. Effekten av dessa förändrade omvärldsfaktorer bedöms få fullt genomslag mot slutet av 2023, men fördröjningen innebär att årets prognoser är att betrakta som osäkra. I prognosen räknar Trafikanalys med att andelen nyregistrerade laddbara personbilar ökar till 65 procent 2023, för att därefter minska till 58 procent 2024. Därefter kommer enligt vår bedömning en återhämtning till följd av ett förbättrat ekonomiskt läge. Till 2026 bedömer Trafikanalys att drygt 1 miljon personbilar i trafik, eller 21 procent, är laddbara, varav cirka 600 000 är elbilar.

    - Prognosen visar också att både bensin- och dieselbilar i trafik minskar kontinuerligt fram till 2026. De kommer ändå att uppgå till drygt 70 procent av alla personbilar i trafik 2026, säger Mikael Levin.

    Elektrifieringen av tunga fordon tilltar

    Under 2022 registrerades 174 nya tunga lastbilar med eldrift. Det handlar främst om relativt lätta tunga lastbilar, upp till 24 ton. I prognosen bedömer vi att antalet eldrivna tunga lastbilar ökar årligen fram till 2026, och att de utgör 10 procent av de nyregistrerade tunga lastbilarna år 2026.

    Sedan 2019 har antalet nyregistrerade bussar med eldrift ökat, och har varit ungefär 200 till antalet per år. I och med att eldrivna bussar tillkommit i fler bussklasser bedömer vi att eldrivna bussar blir allt vanligare. Enligt vår prognos är 36 procent av de nyregistrerade bussarna eldrivna år 2026.

    Här hittar du korttidsprognoserna för vägfordonsflottan.

    Kontakt

    Mikael Levin, projektledare, 010-414 42 27, e-post: mikael.levin@trafa.se

    Ämnen

    Kategorier


    Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

    Kontakter

    Johan Landin

    Johan Landin

    Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12