Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Antalet nyregistrerade personbilar ökade i augusti

Under augusti 2023 nyregistrerades 24 578 personbilar. Det är en ökning med 14 procent jämfört med augusti förra året. Det visar Trafikanalys officiella statistik om nyregistrerade fordon per månad.

Laddbara bilar utgör fortsatt en majoritet av nyregistreringarna. Under augusti nyregistrerades 9 832 elbilar (40 procent) och 4 575 laddhybrider (19 procent). Att andelen elbilar fortsatt är på höga nivåer efter klimatbonusens avskaffande beror på de tidigare långa leveranstiderna i kölvattnet av de störningar som uppstod på grund av coronapandemin och kriget i Ukraina. Nyregistrerade personbilar idag kan vara beställda för uppemot ett år sedan.

I spåren av lågkonjunktur och klimatbonusens avvecklande nyregistrerades i augusti endast 33 procent av personbilarna på privatpersoner, jämfört med 42 procent i augusti förra året.

Antalet nyregistreringar av lastbilar ökar under månaden, lätta lastbilar med 30 procent och tunga lastbilar med över 250 procent, jämfört med augusti förra året. Ökningen av nyregistrerade tunga lastbilar beror på kravet på version 2 av smarta färdskrivare från och med 21 augusti. Många företag tidigarelade sina inköp, då det fanns stora osäkerheter kring tillgången på de nya färdskrivarna.

Regeringen meddelade i mitten av augusti att sanktionsavgifter inte kommer att tas ut än, utan lastbilägare har t.o.m. 31 januari 2024 på sig att installera den nya versionen av färdskrivare. Det nyregistrerades 4 218 lätta lastbilar och 1 780 tunga lastbilar.

Även antalet nyregistrerade bussar ökade till 307 stycken (+40 procent), ökningen drivs av offentliga upphandlingar inom kollektivtrafiken.


Figur. Antal nyregistrerade personbilar i Sverige per månad. Totalt åren 2021–2022 samt per drivmedel under 2023.

Fakta om statistiken

Nyregistreringarna innehåller alla fordon som under månaden har kommit in i Transportstyrelsen vägtrafikregister. Observera att antalet nyregistrerade bilar skiljer sig mot det som branschorganisationen Mobility Sweden redovisar. I Mobility Swedens uppgifter redovisas bara bilar av de senaste tre årsmodellerna och bilar som är direktimporterade exkluderas.

För detaljerad information om nyregistreringar, se ”Nyregistrerade fordon per månad” på Trafikanalys webbplats: www.trafa.se/vagtrafik/fordon eller SCB:s webbplats: www.scb.se/tk1001

Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.

Nästa publicering

Nyregistrerade fordon för september månad 2023 publiceras den 3 oktober 2023 kl. 8.00.

Ytterligare information

Anette Myhr, statistiker Trafikanalys, 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se

Frågor kan även ställas till

Magnus Nyström, statistiker Statistiska centralbyrån, 010-479 63 73, e-post: magnus.nystrom@scb.se

Var god ange Trafikanalys som källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.

Ämnen


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12