Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Elbilarna ökar kraftigt i Gotlands län

I slutet av 2022 fanns det 917 elbilar i trafik i Gotlands län. Jämfört med året innan så har antalet elbilar i länet ökat med 61 procent. Det visar ny statistik från Trafikanalys.

- 2022 var året då elbilarna verkligen fick sitt genombrott. Var tredje nyregistrerad bil under året var en elbil. Men omställningen tar tid, dels på grund av det stora antalet personbilar, dels på grund av att en personbil i genomsnitt är 20 år gammal när den skrotas, säger Anette Myhr statistiker på Trafikanalys.

I Gotlands län är 2 procent av personbilarna i trafik elbilar. Elbilar tillsammans med laddhybrider gör att andelen laddbara bilar kommer upp i 5 procent. Det är fortsatt bensindrivna bilar som dominerar med en andel på 64 procent av den totala personbilsflottan.

Antal personbilar i trafik per drivmedel i Gotlands läns kommun

Uppgifter om registrerade bilar i trafik efter drivmedel för samtliga kommuner i Gotlands län finns i Trafikanalys statistikportal.

Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik Fordon i län och kommuner 2022.

Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.

Ytterligare information

Anette Myhr, statistiker Trafikanalys, tel. 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se

Var god ange Trafikanalys som källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12