Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Fortsatt nedåt för godset i svenska hamnar

Under fjärde kvartalet 2023 minskade den hanterade godsmängden i svenska hamnar med 8 procent jämfört med samma kvartal 2022. Totala antalet passagerare minskade med 7 procent under samma period. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

- Vi har sett nedgångar i lastat och lossat gods i de svenska hamnarna under den senare delen av året. Jämfört med samma kvartal 2022 minskade godsmängden med 8 procent, eller 3,3 miljoner ton. Framför allt är det flytande bulkgods, som importerad olja och petroleum, samt lastbilsgods till och från Sverige som har minskat. Även hanteringen av jord/sten/grus/sand som används vid byggen bidrog fortsatt till minskningar jämfört med fjolåret, säger Henrik Petterson, statistiker, Trafikanalys.

Texten nedan avser trafiken i svenska hamnar under fjärde kvartalet 2023 och alla jämförelser görs med fjärde kvartalet 2022.

  • Den totala godshanteringen i de svenska hamnarna sjönk med 8 procent, från 42,7 miljoner ton till 39,4 miljoner ton.
  • I utrikes trafik minskade den hanterade godsmängden med 8 procent, till 33,8 miljoner ton. Mest minskade flytande bulk som olja och petroleum samt gods på lastbilar.
  • I inrikes trafik minskade den hanterade godsmängden med 6 procent, till 5,6 miljoner ton. Det var främst lasttypen torr bulk, som jord/sten/grus/sand, som bidrog till minskningen. Hanteringen av torr bulk minskade med 19 procent från 2,5 till 2,0 miljoner ton.
  • Totalt antal passagerare i de svenska hamnarna minskade med 7 procent, till 4,8 miljoner. Passagerartrafiken ligger nu på under 80 procent av nivåerna innan pandemin.
  • I utrikes trafik minskade antal passagerare med 8 procent, till 4,3 miljoner. Främst är det passagerartrafiken till och från Finland som fortsätter att bidra till nedgångarna. Där blev minskningen 11 procent, motsvarande 160 000 passagerare.
  • I inrikes trafik, som här i huvudsak består av Gotlandstrafiken, minskade antal passagerare med 3 procent, till 515 000.

Figur. De senaste två årens lossat och lastat gods i svenska hamnar. 1 000-tals ton.

I statistiken ingår samtliga svenska hamnar med fartyg som har bruttodräktighet om minst 20, som anlöper i kommersiell trafik; för att lasta/lossa gods eller lämna/hämta passagerare. Inrikes gods och passagerare räknas två gånger i redovisad statistik, detta för att mäta den totala aktiviteten i hamnarna. Passagerare på kryssningsfartyg ingår.

På grund av säsongsvariationer under året redovisas ökningar och minskningar som förändringar jämfört med samma kvartal föregående år, och därmed inte med föregående kvartal.

På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken, www.trafa.se/sjofart/sjotrafik.

Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.

Ytterligare information

Henrik Petterson, 010-414 42 18, e-post: henrik.petterson@trafa.se

Björn Tano, 010-414 42 28, e-post: bjorn.tano@trafa.se

Var god ange källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.

Ämnen

Kategorier


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12