Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Rekordlåg punktlighet för persontågen 2023

Punktligheten för framförda persontåg under 2023 sjönk till rekordlåga nivåer. Endast 87,7 procent av de framförda tågen ankom sin slutstation högst fem minuter efter tidtabell. Det är den sämsta årsnoteringen för punktligheten på järnväg i Trafikanalys officiella statistik.

Jämfört med 2022 har punktligheten under 2023 minskat med 2,5 procentenheter. Jämfört med 2020, som hade den högsta punktligheten under den senaste 10-årsperioden, är nedgången betydande –7,2 procentenheter.

Under 2023 ankom endast 58,6 procent av de framförda tågen helt enligt tidtabell, det är också en minskning med 5,8 procentenheter jämfört med föregående år. Tåg som anlände högst 15 minuter efter tidtabell utgjorde 96 procent av de framförda tågen, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med 2022. Tåg som anlände högst 60 minuter efter tidtabell utgjorde 99,5 procent av de framförda tågen, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med föregående år.

Punktligheten under 2023 var som högst under januari och februari, med 91 procent av de framförda tågen ankomna till slutstationen högst fem minuter efter tidtabell. I kontrast noterades den lägsta punktligheten under december, med endast 83,5 procent av de framförda tågen ankomna högst fem minuter efter tidtabell. Jämfört med motsvarande månad 2022 försämrades punktligheten för framförda tåg under 9 av årets månader, mest under december med 5,3 procentenheter.

  • Punktligheten för kortdistanstågen försämrades mest jämfört med 2022. Drygt 91 procent av de framförda kortdistanstågen kom fram till sin slutstation senast fem minuter efter tidtabell, vilket är en minskning med 3,3 procentenheter jämfört med föregående år.
  • Motsvarande andel för medeldistanstågen var 86,4 procent, 1,7 procentenheter lägre än 2022, och den sämsta årsnoteringen för medeldistanståg sedan statistiken började sammanställas.
  • Långdistanstågen hade 71 procent av de framförda tågen anlända till slutmålet inom fem minuter, en försämring med 1,5 procentenheter jämfört med 2022.

Under hösten 2023 beslutade Trafikanalys att pausa publiceringen av kvartalsstatistiken för punktlighet på järnväg på grund av betydande kvalitetsproblem i datamaterialet, som baseras på Trafikverkets system för uppföljning av tågtrafik (LUPP). Det finns fortsatta svårigheter att beräkna det sammanvägda tillförlitlighetsmåttet, STM, där även akut inställda tåg beaktas. Eftersom kvalitetsproblemen kvarstår, så har Trafikanalys beslutat att använda punktlighetsmåttet för framförda tåg "Rätt Tid" (RT) i stället för STM i publiceringen av årsstatistiken för 2023.
Här kan du läsa om skillnaderna mellan STM och RT.

Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik – ”Punktlighet på järnväg 2023”. Här hittar du statistiken för tågens punktlighet.

Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Trafikverket har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.

Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.

Ytterligare information

Abboud Ado, statistiker, 010-414 42 48, e-post: abboud.ado@trafa.se

Ämnen

Kategorier


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12