Pressmeddelande -
Allt fler elbilar i trafiken i Östergötlands län
Vid slutet av 2024 fanns det 12 178 elbilar i trafik i Östergötlands län. Antalet har ökat med 18 procent sedan 2023. Det visar Trafikanalys statistik över fordon i landets alla län och kommuner.
- Antalet elbilar i trafik har ökat i hela landet med 23 procent jämfört med förra årsskiftet. Men de är fortfarande en mindre andel av hela landets personbilsflotta, 7 procent. Det stora antalet personbilar gör att det tar tid att förändra strukturen, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.
Antal personbilar i trafik i slutet av 2024 per drivmedel i fem av Östergötlands läns kommuner.
Uppgifter för alla drivmedel i samtliga kommuner i Östergötlands län finns i Trafikanalys Statistikportal.
Andelen bensin- och dieselbilar i trafik i Östergötlands län har minskat och andelen laddbara bilar (elbilar + laddhybrider) har ökat.
- Bensin och dieselbilarnas andel minskade från 90 procent 2020 till 80 procent 2024 i Östergötlands län, samtidigt som laddbara bilar ökade sin andel av fordonen i trafik, från 2 till 11 procent, säger Anette Myhr.
I Östergötlands län var biltätheten 468 bilar per 1 000 invånare i slutet av 2024. Det är en liten ökning från 467 bilar året innan. Biltätheten varierar mellan länen, Stockholms län har den lägsta biltätheten med 398 bilar per 1 000 invånare och Gotland har landets högsta biltäthet med 600 bilar per 1 000 invånare.
Uppgifterna är hämtade ur Trafikanalys statistik ”Fordon i län och kommuner 2024”.
Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och SCB har producerat underlaget på uppdrag av Trafikanalys.
Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.
Ytterligare information
Anette Myhr, statistiker Trafikanalys, 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.