Gå direkt till innehåll
Körsträckorna ökade under 2014

Pressmeddelande -

Körsträckorna ökade under 2014

Under 2014 ökade den totala körsträckan för svenskregistrerade personbilar med 1,6 procent jämfört med året innan. Totalt kördes det närmare 6,4 miljarder mil med svenskregistrerade personbilar 2014. Detta framgår av Trafikanalys officiella statistik över fordonsparken.

Under 2014 kördes svenskregistrerade personbilar närmare 6,4 miljarder mil. Efter att de totala körsträckorna legat på en relativt stabil nivå sedan 2009 ser vi nu på nytt en ökning. Den genomsnittliga körsträckan ligger fortsatt på drygt 1200 mil, men antalet personbilar i trafik ökar stadigt vilket medför en ökning av den totala körsträckan.

– Det finns inget som tyder på att bilägandet eller bilkörandet kommer att minska i någon större utsträckning den närmsta framtiden. För att minska de negativa effekterna av bilkörandet får man istället fokusera på till exempel alternativa bränslen och bränsleeffektivare fordon säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Vid årsskiftet 2014/2015 fanns det närmre 4,6 miljoner personbilar i trafik. Bensin är fortfarande det klart dominerande bränslet med tvåtredjedelar av beståndet. Tillsammans med diesel utgör personbilarna som drivs med ett fossilt bränsle 93 procent.

År 2005 var personbilar som kan drivas med ett alternativt drivmedel, såsom etanol, gas eller el, i stort sett obefintliga. 10 år senare finns det nu drygt 300 000 personbilar som kan drivas med ett alternativt drivmedel, vilket motsvarar 6,8 procent av beståndet. De allra flesta av dessa personbilar är etanolbilar. De bilar som ökat mest det senaste året är bilar som på något sätt kan drivas med el. Antalet rena elbilar har fördubblats och antalet laddhybrider tredubblats. Dock är dessa personbilar fortfarande väldigt få, drygt 7 000, i förhållande till hela beståndet på närmare 4,6 miljoner personbilar.

Ämnen


Trafikanalys är en kunskapsmyndighet för transportpolitiken. Vi analyserar och utvärderar föreslagna och genomförda åtgärder inom transportpolitiken. Vi ansvarar även för officiell statistik inom områdena transporter och kommunikationer. Trafikanalys bildades den 1 april 2010 och har huvudkontor i Stockholm samt kontor i Östersund.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12