Gå direkt till innehåll
Ökad godshantering i de svenska hamnarna 2014

Pressmeddelande -

Ökad godshantering i de svenska hamnarna 2014

Under 2014 var den totala godshanteringen i svenska hamnar 167 miljoner ton, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med 2013. Den positiva utvecklingen uppmättes främst i den utrikes varutrafiken. Det visar officiell statistik från myndigheten Trafikanalys.
Flytande bulkgods och torr bulk ökade särskilt mycket under 2014, med 7 respektive 10
procent. Importen av råolja och flytande gas samt exporten av mineraloljeprodukter bidrog till uppgången för flytande bulkgods. Inom torr bulk förklaras ökningen främst av en ökad export av varugrupperna spannmål, cement, kalk och byggnadsmaterial. De fem största handelsländerna för gods till och från utländska hamnar var under året Tyskland, Storbritannien, Danmark, Finland och Ryssland.
Uppgången med 3 procent är den första ökningen efter tre år av nedåtgående trend för hanterade godsmängder i de svenska hamnarna, se figur nedan. Uppgifterna är hämtade från rapporten Sjötrafik 2014. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Statisticon AB producent.

Ämnen


Trafikanalys är en kunskapsmyndighet för transportpolitiken. Vi analyserar och utvärderar föreslagna och genomförda åtgärder inom transportpolitiken. Vi ansvarar även för officiell statistik inom områdena transporter och kommunikationer. Trafikanalys bildades den 1 april 2010 och har huvudkontor i Stockholm samt kontor i Östersund.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12