Pressmeddelande -
Ökad godshantering i svenska hamnar 2017
Under 2017 var den totala godshanteringen i svenska hamnar 175 miljoner ton, vilket är en ökning med två procent jämfört med 2016. Av allt gods från svenska hamnar gick 23 miljoner ton (13 procent) till andra svenska hamnar och 152 miljoner ton (87 procent) till hamnar i andra länder. Detta visar ny officiell statistik från Trafikanalys.
Den totala godsmängden som lastas eller lossas i svenska hamnar har ökat årligen de senaste fem åren. År 2013 hanterades 162 miljoner ton och år 2017 175 miljoner ton.
Mängden hanterad torr bulk ökade särskilt mycket under 2017, med åtta procent. Inom torr bulk förklaras ökningen främst av ökade transporter till andra länder av varugrupperna spannmål, cement, kalk och byggnadsmaterial. De fyra största handelsländerna för gods mellan svenska och utländska hamnar var under året Tyskland, Danmark, Finland och Storbritannien.
Godshanteringen på inre vattenvägar ökade med 13 procent mellan 2016 och 2017. Under 2017 transporterades 326 000 ton gods på inre vattenvägar i landet, vilket motsvarar en procent av total inrikes hanterad godsmängd på sjö.
Den officiella statistiken över sjötrafik bygger på uppgifter från samtliga svenska hamnar om havsgående fartyg med en bruttodräktighet om 20 och däröver som angör svenska hamnar i kommersiell trafik, alltså för att lasta av eller lasta på gods eller för att lämna eller hämta passagerare. Statistiken beskriver nuläget och utvecklingen av fartygs-, varu- och passagerartrafiken i svenska hamnar 2017.
På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om sjötrafik, www.trafa.se/sjofart/sjotrafik/. En kort beskrivning av Sjötrafik 2017 finns att ladda ned här och tabeller med statistiken finns här.
Ytterligare information:
Fredrik Söderbaum, telefon: 010-414 42 23, e-post: fredrik.soderbaum@trafa.se
Björn Tano, telefon: 010-414 42 24, e-post: bjorn.tano@trafa.se
Var god ange källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.
Ämnen
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.