Gå direkt till innehåll
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Oklara regler på växande marknad för privata elsparkcyklar

Användningen av privatägda eldrivna enpersonsfordon har ökat kraftigt de senaste åren. De ger flexibla transportlösningar, men informationen om fordonen och hur de får framföras brister. Med en ökad användning har också antalet olyckor med elsparkcyklar ökat, inte minst bland barn och unga. Efter en kartläggning av området understryker Trafikanalys behovet av tydligare information.

Utbudet av eldrivna enpersonsfordon, så som elsparkcyklar, är omfattande, och de tekniska egenskaperna varierar avsevärt. Trafikanalys kartläggning visar att återförsäljare ofta har bristfällig information om de eldrivna enpersonsfordon de säljer. Bland användarna finns en stor osäkerhet och brist på kunskap om lagar och regler för de fordon de äger och använder. Dessutom uppfattas information om regler från myndigheter ofta som otydlig. Det kan leda till missuppfattningar hos användarna om vad som gäller för fordonen och de riskerar att bryta mot trafikregler och andra regler utan att vara medvetna om det.

Enligt gällande regler får elsparkcyklar framföras enligt samma villkor som cyklar, förutsatt att de inte överstiger en hastighet av högst 20 km/h och har en effekt på högst 250 watt. Överskrids dessa gränser gäller andra fordonsregler, elsparkcykeln kan t.ex. då betraktas som en moped. Av de användare som ingick i vår undersökning hade majoriteten en elsparkcykel som är att betrakta som en moped. Det var också relativt vanligt att barn under 15 år använder dessa fordon, vilket de saknar behörighet för.

Samtidigt har olyckorna med elsparkcyklar ökat, också bland barn och unga. Vid minst fyra av tio olyckor med elsparkcyklar 2023 bedömer Trafikanalys att en privatägd elsparkcykel var inblandad.

- Vår analys visar att det är angeläget med en tydlig och myndighetsgemensam information till allmänhet och återförsäljare. Den behöver, på ett bättre sätt än idag, beskriva vilka regler som gäller för eldrivna enpersonsfordon och konsekvenserna av att inte följa regelverket, säger Hans Lindh ten Berg, projektledare, Trafikanalys.

Det är även relativt få användare som känner till trafikförsäkringsplikten för vissa eldrivna enpersonsfordon, som infördes i slutet av 2023. Eftersom lagstiftningen på området uppfattas som otydlig har försäkringsbolagen ibland svårt att fastställa fordonstypen som ska försäkras; är elsparkcykeln juridiskt sett en cykel, moped eller motorcykel? Trafikanalys ser därför ett behov av att följa upp konsekvenserna av den nyligen införda trafikförsäkringsplikten för dessa fordon.

Trafikanalys rapport Användning, marknad och konsekvenser av elsparkcyklar och andra eldrivna enpersonsfordon” som tagits fram på uppdrag av regeringen, redogör för marknad och användning av elsparkcyklar och andra eldrivna enpersonsfordon i Sverige. Den beskriver effekterna av den ökade användningen av privatägda elsparkcyklar och utmaningar samt möjligheter kopplat till denna ökning.

Kontakt: Hans Lindh ten Berg, projektledare, 010-414 42 14, e-post: hans.ten-berg@trafa.se

Ämnen

Kategorier


Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12