Pressmeddelande -
Omkomna i vägtrafiken 2017 lägsta antalet i modern tid
Under 2017 dödades 253 personer i vägtrafiken, jämfört med 270 året innan. Det visar Trafikanalys officiella statistik om vägtrafikskador. Det är det lägsta antalet omkomna sedan andra världskriget. Av de omkomna var 45 personer (18 procent) 75 år och äldre. Många av de äldre som omkommer är oskyddade trafikanter.
I vägtrafiken dödades 253 personer i olyckor under 2017*, det vill säga 17 personer färre än året innan. Av de 253 omkomna var 196 män och 57 kvinnor (77 procent män). Förutom omkomna ledde vägtrafikolyckor under 2017 till att 2 275 personer skadades svårt och 17 387 skadades lindrigt, allt enligt polisens rapportering.
Av dem som omkom i vägtrafiken under 2017 var en knapp fjärdedel 0–24 år, en fjärdedel 25–44 år, en fjärdedel 45–64 år och en dryg fjärdedel 65 år och äldre (Figur 1). Av de omkomna var 10 barn, dvs. under 18 år. I relation till åldersgruppernas storlek är risken att omkomma i trafiken störst bland unga vuxna 18 – 24 år och bland de äldsta: 75 år och äldre.
– Bil är totalt sett det vanligaste färdmedlet bland de omkomna, säger Maria Melkersson, projektledare på Trafikanalys. Skillnaderna är dock stora mellan olika åldersgrupper. Bland de äldsta (75 år och äldre) är hälften av de omkomna oskyddade trafikanter, främst cyklister och gående. Bland unga vuxna som omkommer dominerar istället bilen stort, följt av motorcykel (Figur 2).
Vanligaste olyckstypen bland dödsolyckorna var singelolycka med motorfordon (39 procent av de omkomna), följt av mötesolyckor mellan två motorfordon (17 procent) och kollision mellan motorfordon och fotgängare (15 procent).
Den officiella statistiken över skadade och dödade i vägtrafiken bygger på polisrapporterade vägtrafikolyckor där minst ett fordon i rörelse varit inblandat och där personskada uppstått. På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om vägtrafikskador, www.trafa.se/vagtrafikskador.
En kort beskrivning av Vägtrafikskador 2017 finns att ladda ned här och tabeller med statistiken finns här.
*Dessutom omkom i vägtrafiken under året ytterligare 29 personer i självmord och andra avsiktliga händelser (som mord och terrorhandlingar).
För ytterligare information:
Maria Melkersson, utredare, 010-414 42 16, e-post: maria.melkersson@trafa.se
Var god ange källa när uppgifter ur denna pressinformation publiceras.
Figur 1. Antal omkomna personer i vägtrafiken i olika åldersgrupper, år 2017.
Figur 2. Andel (procent) omkomna per trafikantgrupp i olika åldersgrupper, år 2017.
Anm: Trafikantgruppen ”Bil” består av personbil, buss och lastbil. Under 2017 omkom fyra personer i buss (varav tre passagerare) och åtta personer i lastbil, alla förare, fem i lätt lastbil och tre i tung lastbil (totalvikt över 3,5 ton).
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.