Gå direkt till innehåll
Sverige använder fler fartyg, men de är inte svenska

Pressmeddelande -

Sverige använder fler fartyg, men de är inte svenska

Den svenskregistrerade handelsflottan fortsatte att minska 2014, men de svenska rederiernas disponerade tonnage fortsatte att öka. Det visar Trafikanalys officiella statistik över svenska och utländska fartyg i svensk regi.

Ser man till den svenskregistrerade fartygsflottan mätt i antal fartyg så minskade den under 2014 med 2 % eller 6 fartyg till 320 fartyg, där 128 var lastfartyg och 192 passagerarfartyg. Det var åttonde året i rad som antalet svenskregistrerade handelsfartyg minskade.

Förutom antalet svenskregistrerade fartyg mäter den officiella statistiken också användningen av fartyg i utländska register. Den största delen av de svenska rederiernas använda fartyg är registrerade i andra länder och inhyrda. Användningen av tonnaget mäts med bruttodräktighetsdagar, vilket är ett mått som kombinerar volymen på fartygens slutna rum med antalet dagar varje fartyg använts under året.

Under 2014 var 14 % av det disponerade tonnaget svenskregistrerat, vilket var en minskning jämfört med året innan, då 17 % fanns i det svenska registret. Med disponerat tonnage menas svensk- och utlandsregistrerade fartyg som är i svensk regi och inte är uthyrda till utländska företag.

Under den studerade perioden var andelen svenskregistrerat tonnage som högst 2004 när 43 % av det disponerade tonnaget fanns i det svenska registret. Sedan dess har trenden varit fallande och efter 2009 har andelen svenskregistrerat tonnage minskat för varje år.

Totalt disponerades svenskregistrerade fartyg med 656 miljoner bruttodräktighetsdagar 2014, vilket var en minskning med 1 % av tonnaget. Användningen av inhyrda utländska fartyg ökade däremot med 25 % till 4 101 miljoner brd-dagar. Totalt sett ökade det av svenska rederier disponerade tonnaget med 21 % från 3 944 miljoner till 4 758 miljoner brd-dagar under 2014.

Ämnen


Trafikanalys är en kunskapsmyndighet för transportpolitiken. Vi analyserar och utvärderar föreslagna och genomförda åtgärder inom transportpolitiken. Vi ansvarar även för officiell statistik inom områdena transporter och kommunikationer. Trafikanalys bildades den 1 april 2010 och har huvudkontor i Stockholm samt kontor i Östersund.

Kontakter

Johan Landin

Johan Landin

Presskontakt Kommunikationssamordnare 010-414 42 12