Pressmeddelande -
Vägtrafik dominerar inrikes varutransporter
Hur transporteras varor i Sverige? I ny statistik visar Trafikanalys landets varuflöden, inrikes och utrikes, och vilka trafikslag som använts i transportkedjan.
- Varuflödesundersökningen är unik i den officiella statistiken genom att samlat beskriva godsets varuslag, vikt och värde, i hela transportkedjor för branscher med betydande transportbehov. Denna typ av undersökning har inte gjorts i Sverige sedan 2009 och görs endast i ett fåtal länder, t.ex. har USA och Norge genomfört liknande undersökningar, säger Henrik Petterson, projektledare vid myndigheten Trafikanalys.
Varuflödesundersökningen för 2016 visar bland annat att:
- 180 miljoner ton gods transporterades inrikes
- 84 miljoner ton gods transporterades till utlandet
- 1 289 miljarder kr var värdet på godset som transporterades inrikes
- 837 miljarder kr var värdet på godset som transporterades till utlandet
Varuflödesundersökningen visar att ett fåtal branscher och varuslag generar stora varuflöden. De vanligaste varugrupperna, mätt i vikt, som transporteras inrikes är; ”Rundvirke” (36%), huvudsakligen produktion från skogsbruk, ”Jord, sten, grus och sand” (9%), i huvudsak produkter från utvinning, följt av ”Livsmedel, drycker och tobak” (9%).
Den geografiska fördelningen av transporterna förklaras bland annat av hur näringslivsstruktur och varuhandel-/produktion ser ut i olika delar av landet. Varuflödesundersökningen visar att den största andelen godsmängd som transporteras inrikes har sitt ursprung i Västra Götalands län (14 %) följt av Skåne län (12 %). Dessa län är också de största mottagarna av inrikes gods (12 % respektive 11 %). Totalt 15 procent av inrikes gods, mätt som andel av godsvikten, transporterades inom dessa två län.
Många kombinationer av trafikslag används för att transportera godset från start till mål. Undersökningen bekräftar bilden att vägtransporter dominerar stort för inrikes sändningar i både vikt- och värdetermer. Cirka 84–85 procent av inrikes varutransporter sker endast på väg, medan sjötrafik är av större betydelse utrikes, särskilt vid import av varor.
Den nya statistiken kommer att möjliggöra fler analyser av de olika trafikslagens roll i godstransportsystemet.
På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om varuflöden, en kort rapport om Varuflödesundersökningen 2016 och tabeller med statistiken finns här.
Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Statisticon har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.
Ytterligare information:
Henrik Petterson, telefon: 010-414 42 18, e-post: henrik.petterson@trafa.se
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.