Pressmeddelande -
Färre olyckor i bantrafiken under 2022
Under 2022 har antalet allvarliga olyckor i bantrafiken minskat. Enligt officiell statistik från Trafikanalys inträffade totalt 47 allvarliga olyckor vid järnväg, spårväg och tunnelbana sammantaget. Det är en nedgång med 3 olyckor jämfört med föregående år. 2022, tillsammans med 2020 och 2016, utmärker sig som åren med det lägsta antalet olyckor under hela 2000-talet.
Majoriteten av bantrafikolyckorna sker i järnvägstrafiken. Under 2022 inträffade 34 av de 47 olyckorna vid järnvägen. Det är en ökning med 4 olyckor jämfört med 2021. I spårvägstrafiken minskade antalet olyckor med 6 jämfört med året innan, och endast 10 olyckor rapporterades. Vad gäller tunnelbanan så minskade antalet olyckor med 1 jämfört med 2021, totalt inträffade 3 olyckor där.
Självmordshändelser är vanligare än olyckshändelser inom bantrafiken, särskilt vid järnvägen. Totalt inträffade 86 självmordshändelser under 2022. Vilket är en minskning med 9 händelser jämfört med 2021. Vid järnvägen minskade antalet självmordshändelser med 19 jämfört med föregående år och uppgick till 71. Vid tunnelbanan ökade antalet självmordshändelser med 9 jämfört med 2021 och uppgick till 14. Vid spårvägen inträffade endast 1 självmordshändelse under året.
Det är fler män som omkommer i bantrafiken än kvinnor, både vid olyckor och självmordshändelser. Under 2022 var 5 av de 8 personer som omkom i olyckor män. Vid självmordshändelserna omkom 43 män och 25 kvinnor. Det innebär att drygt 6 av 10 omkomna var män. Denna könsfördelning har varit konstant under en längre tid.
På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om bantrafikskador, www.trafa.se/bantrafik/bantrafikskador. En kort sammanfattning av Bantrafikskador 2022 finns att ladda ned här.
Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.
Ytterligare information
Fredrik Söderbaum, Trafikanalys, 010-414 42 23, e-post: fredrik.soderbaum@trafa.se
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.