Pressmeddelande -
Fortsatt återhämtning av färdtjänstresor efter pandemin
Under 2022 genomfördes totalt 9 miljoner enkelresor med färdtjänst, en ökning med 20 procent från föregående år, men 2 miljoner färre resor jämfört med före pandemin. Det visar ny officiell statistik från Trafikanalys.
Pandemin orsakade en nedgång i antal enkelresor, men som statistiken antyder är nivån på väg tillbaka. Sett i ett längre perspektiv har genomsnittligt antal enkelresor per person med färdtjänsttillstånd legat på en relativt stabil nivå (se figur). Däremot har antalet tillstånd som behövs för att få resa med färdtjänsten haft en nedåtgående trend över tid.
Drygt 27 personer per 1 000 invånare hade färdtjänsttillstånd 2022, vilket kan jämföras mot knappt 28 personer föregående år och 50 personer för 20 år sedan.
- I början av 2022 togs de flesta åtgärderna i samhället mot pandemin bort och människor kunde resa som vanligt igen. Även om samhället är tillbaka till det normala vet vi inte vad det ”nya normala” är – resenärerna kan ha förändrat sina beteenden, som att använda alternativa färdsätt eller tjänster för att utföra ärenden, kommenterar Fredrik Söderbaum, Trafikanalys.
Figur. Genomsnittligt antal enkelresor per person som har ett färdtjänsttillstånd, totalt samt per kön. Tillstånd per den 31 december åren 2000–2022.
Kvinnor dominerar som tidigare nyttjade av färdtjänsten, både sett till antal tillstånd och antalet genomförda resor. Dock genomför män som har ett tillstånd i genomsnitt fler resor än kvinnor (se figur), men skillnaden har minskat över tid. 2022 gjorde män med tillstånd 28 procent fler resor än kvinnor med tillstånd.
Längre färdtjänstresor mellan kommuner, så kallad riksfärdtjänst, nyttjades av betydligt färre personer. År 2022 var det cirka 7 500 personer som nyttjande riksfärdtjänst och det sammanlagda antalet resor uppgick till drygt 32 000. Även för riksfärdtjänst syns en återhämtning under 2022 jämfört med pandemiåren 2020 och 2021, men nyttjandet är fortfarande lägre än 2019.
Liksom färdtjänst är det fler kvinnor än män som använder riksfärdtjänsten, men det genomsnittliga resandet bland nyttjarna är högre för männen. De kvinnliga resenärerna gjorde i genomsnitt 4,1 enkelresor medan motsvarande antal för männen var 4,5.
På Trafikanalys webbplats finns den samlade officiella statistiken om färdtjänst och riksfärdtjänst, www.trafa.se/kollektivtrafik/fardtjanst.
Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.
Ytterligare information
Fredrik Söderbaum, Trafikanalys, 010-414 42 23, e-post: fredrik.soderbaum@trafa.se
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.