Pressmeddelande -
Pandemin har skapat utmaningar för samhällsviktiga resor
Vissa verksamheter är viktigare än andra under en samhällskris, och vilka de är beror på krisens natur och ursprung. Trafikanalys har undersökt ”samhällsviktiga resor” under coronapandemin för att öka förståelsen för begreppet, och för att bidra till en förbättrad planering inför kommande kriser.
Utredningen fokuserar på tre större yrkesgrupper som utför samhällsviktigt arbete och som har begränsade möjligheter att jobba på distans: vårdpersonal, omsorgspersonal och trafikpersonal. Vi belyser ämnet från två perspektiv: underifrån, från den enskilde yrkesarbetaren och resenären, och ovanifrån, från myndigheter och arbetsgivare.
Underifrånperspektivet visar att pandemin har varit påfrestande för de tre yrkesgrupperna, och att utmaningar med arbetsresor lagts ovanpå detta. Yrkesgrupper har olika förutsättningar att kunna ändra resvanor, vilket bland annat är kopplat till inkomst, tillgång till bil, och bostadsområde. Medan personer med de högsta inkomsterna kunde minska på sina arbetsresor med 30 procent var minskningen för personer med lägre inkomster betydligt mindre, säger Tom Petersen, projektledare.
Trängseln i kollektivtrafiken har ofta varit i fokus för utmaningarna kring arbets- och tjänsteresor. Många anställda som inte kan arbeta på distans har velat undvika kollektivtrafik enligt rådande rekommendationer. De otydligheter i ansvarsförhållandena som finns, exempelvis mellan verksamhetsutövare och personal, mellan myndigheter på olika nivåer, mellan myndigheter och upphandlade verksamheter, och inte minst mellan myndigheter och enskilda medborgare, riskerar att skapa oro, och leda till att viktiga frågor hamnar mellan stolarna.
Vår analys av ovanifrånperspektivet visar att det har gjorts betydande insatser för att undvika trängsel och resor i kollektivtrafik, och gynna ett individuellt resande. Regeringen har bidragit med finansiering och vissa lättnader i regelverk, regioner har upprätthållit trafiken, och mer specifika åtgärder har gjorts på regional, kommunal och arbetsgivarnivå.
Samordning och flexibilitet, samt goda myndighetsdialoger, är viktiga förutsättningar för att få bukt med pandemins utmaningar och kunna nyttja oanvända resurser. Utredningen visar att det finns goda skäl att utreda mer specifikt vilka åtgärder för arbets- och tjänsteresor som är särskilt lämpliga för att öka samhällets motståndskraft vid en framtida störning.
Krisberedskapen kan ökas genom att berörda aktörer förutser negativa scenarier i förväg, och agerar innan en störning inträffar. Vägledning för upphandling av samhällsviktiga verksamheter finns redan, liksom goda exempel, men kunskapen behöver spridas. Kontinuitetshantering behöver särskilt tas in i de långa kontrakt som används i exempelvis regional kollektivtrafik.
Här hittar du utredningen Samhällsviktiga resor under coronapandemin.
Kontakt: Tom Petersen, projektledare, 010-414 42 11, e-post: tom.petersen@trafa.se
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.