Pressmeddelande -
Svenskarnas resvanor fortsatt påverkade av coronapandemin
Vårt resande påverkades fortsatt hårt av pandemin 2021. Sedan 2019 har framförallt resor relaterade till arbete och skola minskat, där är minskningen 18 procent. Även resor för fritidsändamål visar en minskning med 13 procent.
Samtidigt har antalet resor för service och inköp ökat med 6 procent, vilket har flera förklaringar. En förklaring är att en större andel av den dagliga konsumtionen, framförallt av livsmedel, har skett i hemmen under pandemin. En annan är att vi under 2021 i större utsträckning gjorde inköp vid resor främst ämnade för inköp istället för till exempel att de skedde i samband med resor från arbetet.
Det kollektiva resandet har minskat mest, med hela 46 procent. Även antal resor med bil har minskat med 8 procent. Förändringarna för antal resor till fots eller med cykel har varit små. Cykel har minskat med 1 procent och till fots ligger på samma nivå som 2019.
Totalt antal resta kilometer minskade med 34 procent till knappt 100 miljarder kilometer. För bil var minskningen 9 miljarder kilometer, med kollektivtrafik 12 miljarder, medan sträckan till fots och med cykel ligger på ungefär samma nivå som 2019.
För övriga färdsätt var minskningen 27 miljarder resta kilometer, vilket förklaras av minskat resande med flyg under coronapandemin.
Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik med titeln ”Resvanor i Sverige 2021”. Här hittar du statistiken om resvanor.
Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Origo AB har samlat in och sammanställt data på uppdrag av Trafikanalys.
Denna statistik ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och Trafikanalys är statistikansvarig myndighet inom området transporter och kommunikationer. Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken.
Trafikanalys publicerade i början av 2022 en analys med anledning av coronapandemin, Resmönster under coronapandemin 2020–2021, där preliminära uppgifter om resvanor 2021 har publicerats.
Ytterligare information:
Andreas Holmström, statistiker, 010-414 42 13, e-post: andreas.holmstrom@trafa.se.
Ämnen
Kategorier
Myndigheten Trafikanalys analyserar och utvärderar svensk transportpolitik och ansvarar för den officiella statistiken på transportområdet. Trafikanalys tar också fram kunskapsunderlag till transportpolitiska beslutsfattare och arbetar för en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.